De meterkast
De meterkast is een elektrotechnische installatie die ervoor zorgt dat alle apparaten in uw tiny house worden voorzien van elektriciteit. Denk hierbij aan de bekabeling, stopcontacten, schakelaars en apparatuur. Omdat u vaak te maken heeft met een geringe stroomtoevoer en een beperkt aantal groepen, wilt u de beschikbare capaciteit zo efficiënt mogelijk gebruiken.
Heeft u bijvoorbeeld een aansluiting van 1 x 16 ampère, dan bedraagt het maximaal beschikbaar vermogen 3680 watt bij 230 volt.
Daarom wilt u producten op een zo laag mogelijk vermogen kunnen schakelen of vermijden dat ze gelijktijdig worden gebruikt.
Samenstellen van de meterkast
In de meterkast komt de elektriciteit binnen en wordt vervolgens beveiligd en verdeeld over de verschillende stroomgroepen. Hoofdschakelaars en aardlekschakelaars vallen daar ook onder. Een meterkast met een 1-fase omvormer heeft maximaal 4 groepen.
De hoeveelheid aan elektrische apparatuur bepaalt hoeveel groepen er nodig zijn. Hoe meer elektrische apparatuur, des te groter de vraag naar vermogen. Elke groep is 16 ampère en achter elke aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen geplaatst worden.
Om te bepalen hoeveel de maximale belasting per groep is, gaat u eerst na:
- hoeveel lichtpunten en stopcontacten u heeft (verdeel deze over het aantal groepen)
- hoeveel het totale vermogen in watt van alle apparaten is (u vindt het vermogen op het typeplaatje van het apparaat)
Zorg dat per groep het maximale vermogen niet wordt overschreden.
Samen met de installateur wilt u de volgende aspecten bepalen:
- Bepalen van 1-fase of 3-fasen aansluiting.
- Berekenen van het aantal groepen.
- Bepalen van de benodigde standaardcomponenten.
Veiligheid
Het is van belang – zeker bij een off-grid woning – dat u de werking van uw elektrische apparatuur begrijpt, want bij een defect bent u aangewezen op uzelf. Storingen kunnen door veel verschillende omstandigheden worden veroorzaakt, overbelasting kan bijvoorbeeld zorgen dat er een storing ontstaat bij de elektrotechnische installatie. Ook wilt u de meterkast niet gebruiken als opslag.
In geval van twijfel is het verstandig om er een ervaren technicus bij te halen.
Wat is 1-fase?
Een 1-fase omvormer is een hoofdzekering van 1 x 16 ampère, dit betekent dat er 16 x 230 volt (3680 watt) aan maximaal vermogen tegelijk bruikbaar is in uw woning. Gebruikt u meer dan dit vermogen, dan zullen de stoppen doorslaan.
Een 1-fase of 3-fasen omvormer?
Vaak is het heel interessant om zonnepanelen op uw tiny house te plaatsen. Zodra de zelfopgewekte stroom uw meterkast in komt, gaat het direct naar de omvormer. Dit is een apparaat dat opgewekte elektrische gelijkstroom omzet in wisselspanning van 230 volt die geschikt is voor standaard apparatuur.
Bij het samenstellen van de meterkast komt u wellicht verschillende omvormers tegen: 1-fase en 3-fasen omvormers. Het aantal zonnepanelen bepaalt in grote mate de capaciteit van de omvormer. Onder de 16 panelen (zoals bij de meeste tiny houses) is een 1-fase omvormer meestal afdoende.
Oplossingen
Econo Tiny House Energiemanager
De Econo Energiemanager V4 is perfect voor Tiny houses of recreatiewoningen.
Dit Econo energiebeheersysteem wordt toegevoegd aan uw meterkast. Door programmeerbare schakelingen kunt u overbelasting van de groepen voorkomen en zo efficiënt mogelijk omgaan met de beschikbare energie. U kunt instellen wanneer bepaalde stroomgroepen worden ingeschakeld en op basis van welke voorwaarden. Zo houdt u de regie over wanneer welke energie wordt gebruikt.
De Tiny House energiemanager is voorzien van een basisprogramma om in de meest voorkomende apparaat toepassingen te voorzien.
De unit kan:
- Energiemanagement: Gericht elektrische vloerverwarming, infrarood panelen of airco-warmtepompen aanzetten op basis van tijd of energieopwekking.
- Eigen gebruik van opgewekte zonnestroom maximaliseren door gericht water te verwarmen met zonnestroomoverschotten of een batterij te voeden.
- Overbelasting van stroomgroepen in de beperkte meterkast voorkomen en maakt zo elektrificatie van de woning mogelijk.
- Het mogelijk maken om meer PV-panelen op een kleine aansluiting te plaatsen.
- In geval van een dynamisch energiecontract schakelen op goedkope stroom.
De manager is voorzien van een gemakkelijk extern display dat u in de woonkamer kunt plaatsen. Hierop kunt u de informatie inzien, functies selecteren en bijvoorbeeld de kamertemperatuur instellen. Met een tweede module kunt u de energiemanager bovendien op afstand uitlezen of instellen.
Het grote voordeel van deze energiemanager in Tiny Houses is dat u op deze manier maximaal de eigen opgewekte stroom zelf kunt gebruiken of omzetten in warmte. Zo bent u minder afhankelijk van stroom afkomstig van het grid of een dure campingaansluiting. U kunt bijvoorbeeld op afstand alvast een verwarming of boiler inschakelen. In combinatie met accu’s is het mogelijk om in grote mate onafhankelijk te worden van een stroomaansluiting.
Bekijk de energie manager op Enono.nl
Prioriteitsschakelaar
Door gebruik te maken van de prioriteitsschakelaar kan de boiler op dezelfde groep als de vaatwasser of oven aangesloten worden. De boiler wordt automatisch uitgeschakeld als de vaatwasser aan gaat of de oven op staat te warmen. Zo kunt u een boiler installeren naast een ander apparaat met een hoog vermogen zonder een extra elektriciteitsgroep aan te leggen.
De prioriteitsschakelaar wordt aangesloten op een wandcontactdoos met randaarde. De switch is vol-elektronisch en geschikt voor alle types vaatwasmachines. Ook andere apparaten zoals een elektrisch fornuis, stoomoven, combimagnetron, wasmachine en droger kunnen op deze manier samen met de boiler op dezelfde groep worden aangesloten.
Bekijk hier de prioriteitschakelaar.
Batterijen
De zonnepanelen wekken overdag de elektriciteit op die u vaak ’s avonds of ’s ochtends nodig heeft.
Met de batterijen zorgt u er voor dat deze stroom dan beschikbaar. Zo vermijdt u terug leveren dat lastig is op afgelegen plekken, of kostbaar met een campingaansluiting.
Ook kunnen ze dienen als noodvoorziening of als back-up op bewolkte dagen. Met de batterijen wordt u een stuk zelfstandiger qua energie.
Wanneer u een dynamisch energie contract heeft, geeft het bovendien de mogelijkheid om de batterij flexibel te laden en stroom terug te leveren afhankelijk van gunstige energieprijzen.
Maximaal zonnestroomgebruik met de Solar iBoost
De Solar iBoost is een energiemanagementproduct ter optimalisatie van zelfopgewekte stroom, waarmee u de hoeveelheid teruggeleverde stroom beperkt tot een minimum. De Solar iBoost draagt bij aan het efficiënt verdelen van de zelfopgewekte stroom. De iBoost zet stroom om in warm water, dat normaliter terug wordt geleverd aan het net. De iBoost zender registreert wanneer en hoeveel stroom er wordt teruggeleverd aan het net en geeft dit door aan de iBoost hoofdunit. Vervolgens stuurt de iBoost gericht het verwarmingselement in de elektrische boiler aan. De boiler gebruikt in dit geval stroom wanneer die beschikbaar is uit zelf opgewekte stroom, in plaats van stroom van het net af te nemen. Uiteraard kan de elektrische boiler ook opwarmen wanneer er geen zelf opgewekte stroom beschikbaar is. Met de Solar iBoost vergroot u het eigen verbruik van duurzaam opgewekte zonnestroom, zonder in te leveren op comfort.
Bekijk hier de Solar iBoost.